Mobiltelefonen din egen hälsoexpert

Genom sina mobiltelefoner kommer patienter att bli mer och mer sina egen experter på sina sjukdomar. Det är vad forskare tror om framtiden, och vården måste följa efter i den utvecklingen.

I dagens moderna så kallade "smarta telefoner" används det massor av olika småprogram, så kallade applikationer eller appar. Ett av de områden som det utvecklas mest appar inom är hälsa och vård.
Det finns appar som används för att hålla koll på sitt intag av kalorier och på träning, andra kan mäta blodsocker eller EKG.
De mängder data som olika hälso-appar kan lagra om en patient skulle vården kunnat ha stor nytta av, men det området är inte tillräckligt utvecklat inom hälso- och sjukvården idag.
Fördelar för patienterna med appar är att data kan registreras så ofta som var timme, att jämföra med de cirka en två gånger om året en patient normalt brukar besöka läkare som kan göra mätningar och ta prover.
Största skillnaden mot tidigare är att patienter med sina mobiltelefoner kan mäta många olika data och inte bara de som vården efterfrågar. Många gånger kan sådan data samlas in helt automatisk av apparna utan att patienten gör en aktiv handling.
Problemet är att vården ligger längre efter tekniskt än vad själva samhället gör, och det gör att patienterna själva mycket väl kommer att driva på att vården utvecklas på detta område. Hälso- och sjukvården vet att de finns stora vinster att göra på att involvera patienterna mer i vården, exempelvis genom olika e-hälsotjänster. Några exempel finns redan som webbplatsen Ont i lederna (ontilederna.nu), där man på fem minuter kan svara på frågor om sina leder och sedan få ett svar och om det behövs skriva egenremiss till specialist. Och det arbetas på att utveckla fler sådana lösningar, bland annat inom det samarbete som kallas 4D.

Appar både på webben och i mobiltelefonen kan användas till att ge patienter hjälp-till-självhjälp, motivationsverktyg för patienten själv men också för gruppstöd åt andra patienter, och egenrapportering till vården, och de kan få patienter att ta mer ansvar själv för sin sjukdom.

Läs mer om detta här.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.