Så motverkas benskörhet innan höften bryts

Många människor kan räkna med att råka ut för höftfraktur på grund av Osteoporos (benskörhet). Men en enkel handröntgen kan upptäcka problemet innan benbrottet inträffat.

En metod att upptäcka benskörhet har studerats av industridoktoranden Johan Kälvesten, som nu redovisar resultaten i en doktorsavhandling vid Linköpings Universitet.

Metoden kallas digital röntgenradiogrammetri. Den mäter innehållet av benmineral i skelettet och bygger på en helt vanlig röntgenbild av handen. Bilderna skickas automatiskt till en dator som analyserar benens kvalitet. Resultaten skickas sedan automatiskt tillbaka till patientens journal.

Som en del i att studera metoden har han analyserat tiotusentals röntgenbilder av händer, och följt upp vilka personer som sedan fick fraktur. Resultaten visar att de som har låg bentäthet i handskelettet löper stor risk att drabbas av höftfraktur senare i livet.
Eftersom det finns effektiva läkemedel som stärker skelettet skulle många benbrott kunna undvikas genom massundersökningar av patienter i riskgruppen, så kallad screening, och behandling av de personer som löper hög risk att bryta sig.

Trots att andelen svenskar som bryter höften är bland de högsta i världen, ligger vi långt under genomsnittet i många länder i europa när det gäller insatser för att motverka benskörhet.

Läs mer om Osteoporos (benskörhet) på Reumatikerförbundets webbplats här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.