Stefan Bergman om Fibromyalgi - tidningen Hallandsposten

Fibromyalgi är fysisk smärta som för många är väldigt jobbig att leva med. Det handlar inte om psykisk svaghet eller inbillning.
– Jag brukar beskriva det som att det finns en överkänslighet i smärtsystemet. Volymkontrollen är av någon anledning uppskruvad, säger Stefan Bergman, FoU Spenshult, till tidningen Hallandsposten.

Diagnosen har funnits länge. Men de som drabbats har under långa perioder betraktats med skepsis, det har ofta tagit lång tid att få diagnos och besvären har ofta ansetts vara av psykisk karaktär.
Men i dag vet man att det inte är så. I stället förklaras besvären av att smärtsystemet i kroppen hamnat i obalans av någon anledning. "Volymkontrollen är av någon anledning uppskruvad", som Stefan Bergman, allmänläkare och forskningschef på Forskning och utveckling Spenshult, säger.

Det som normalt sett inte skulle göra ont gör det, och det som normalt gör bara lite ont gör väldigt ont.
Fibromyalgipatienter har ofta ont i stora delar av kroppen och smärtorna kan tyckas 'vandra' mellan olika platser. Det finns ofta också en väldigt uttalad trötthet som inte går att sova bort.

Läs intervjun med Stefan Bergman i tidningen Hallandsposten här.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.