Träning och fysisk aktivitet

Systemsjukdomsträff - Träning och fysisk aktivitet 31 maj

Anteckningar från träff den 31 maj. Dagens tema "Träning och fysisk aktivitet"

Minnesanteckningar från Systemsjukdomsombudsträffen den 31 maj 2012 på Skifferv. 20 i Lund

Den andra träffen som följer årets tema ”Kunskap som lindrar”, hade som mål att upplysa oss om vikten av träning och fysisk aktivitet för de som har en reumatisk sjukdom.

Dagens tema hette ”Träning och fysisk aktivitet” och vi hade bjudit in två mycket duktiga och inspirerade sjukgymnaster som är specialister på reumatiska besvär och kroppens begränsningar som dessa diagnoser medför.

Vi började träffen med en god fika, som vi brukar göra, och sedan tittade vi på filmen som Reumatikerförbundet gjort och har samma namn som kvällens träff. Sedan lyssnade vi på
Lotta Köhlin och Elisabeth Mogard. Vi fick veta att minsta aktivitet som vi kan göra, gör stor skillnad för oss som har reumatisk sjukdom, och att det är viktigt att dagligen ha någon form av träning och aktivitet för att kunna bli bättre och behålla en viss rörlighet. 

Till kvällens träff kom deltagare med olika diagnoser, inte bara systemsjukdomar, då fick vi höra om olika träningsformer för de olika diagnoserna som förbättrar den fysiska prestationsförmågan, rörligheten, styrkan och uthålligheten i musklerna och konditionen.

När det gäller planerad träning, skall man vara:

S – specifik    (vad skall man träna?)

M – mätbar   (hur mkt ska man träna?)

A – accepterad   (är målsättningen accepterad?)

R – realistisk   (är det en realistisk nivå?)

T – tidsbestämd   (när ska man nå detta mål?)

Vid träffen deltog 16 personer inklusive sjukgymnasterna.

Speranca P. Lapadat

Diagnosombudsansvarig för Systemsjukdomar

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.