Invigning av hjälpmedelsbutik i Helsingborg 2015-09-03

En ny butik för hjälpmedel öppnades och invigdes i Helsingborg den 3 september 2015.
Reumatikerdistriktet närvarade genom Speranta och Ann-Marie, vid invigningen av butiken Hjälpmedelsteknik Helsingborg.

I butiken finns ett brett sortiment med hjälpmedel för allt möjligt. Vill man ha något som man inte hittar i butiken så skall det kunna beställas.
Man skall sälja hjälpmedel, men enligt Magnus Sköld, som är VD för företaget som driver butiken, vill man också kunna erbjuda rådgivning rent allmänt inom hjälpmedel för personer som kommer till butiken och har behov av hjälpmedel.
Tanken har också varit att vända sig till inte bara äldre, sjuka och personer med funktionshinder, utan alla människor som vill ha ökad livskvalitet.

Ett brett sortiment med alla sorters hjälpmedel under samma tak och personlig rådgivning är två delar i konceptet, och till dessa läggs att erbjuda så kallad andullationsterapi i ett särskilt iordningställt rum, samt utlåning av ett utrustat konferensrum med plats för 12-20 personer till organisationer och föreningar som har samband med användning av hjälpmedel.

Bakgrunden till att Magnus Sköld, och hans fru Karin, tagit beslutet att starta butiken är bland annat att de har anhöriga med funktionshinder och har sett vad olika hjälpmedel kan göra för en ökad livskvalité, men också hur det finns mycket hjälpmedel men som folk i regel inte ens vet om. Dessutom har hjälpmedel genom åren ofta haft en design som ser tråkig och trist ut, och det har till exempel inte gått att få i olika färger.

Med den här butiken, tillsammans med de andra aktörer som finns i Helsingborg och runt om, så kommer utbudet av hjälpmedel att breddas betydligt.

Butiken invigdes av politikern Anna Jähnke (M), kommunalråd i Helsingborg. Uppslutningen till premiäröppningen av butiken verkade ha varit god med mycket folk, från Helsingborg med omnejd såväl som några från Perstorp, Örkelljunga och Eslöv.
Vi ställde några frågor till både Magnus Sköld och några i vimlet av de som besökte butiken. 

Frågor till Magnus Sköld, VD och ägare till butiken:

 1. Vad är detta för sorts butik, och till vem riktar den sig?
 2. Varför har ni valt att öppna den här butiken?
 3. Vad tycker ni utmärker just er butik, och vad kan ni erbjuda som ni inte tycker andra aktörer på området hjälpmedel kan erbjuda här i Nordvästra Skåne? Varför skall man komma till just er butik?

Lyssna på vår mini-intervju med Magnus.


Anna Jähnke, kommunalråd (M) Helsingborg, klipper bandet

Frågor vi ställde till några besökare:

 1. Vad har ni för tankar om att den här butiken nu öppnar idag? / Varför har ni kommit hit?
 2. Kommer ni själva att ha anledning att vara kunder?
 3. Vilket hjälpmedel har ni/skulle ni ha mest nytta av? Om det inte är aktuellt i ert fall... Hur är ett bra hjälpmedel? Något exempel på ett sådant?

De här svaren fick vi:


Monika, Git, båda från Vård och omsorgsförvaltningen Helsingborg

 1. Spännande, eftersom vi jobbar med hjälpmedel till vardags, kul att se vad de har att erbjuda här som man kan köpa själv.
 2. Nej, eller man får väl säga, förhoppningsvis inte. Men man vet ju aldrig vad som händer.
 3. Ett bra hjälpmedel skall vara funktionellt, vara lätt att använda. Får gärna se lite trevligt ut, gärna lite färgglatt.
  Blev lite förtjust i den här kombinerade rullatorn och rullstolen. Kanske lite tung om man skall lyfta in i en bil, men har man inte det problemet så kan den absolut vara bra om man är ute och går, att man kan både sitta och vila och bli körd. Tycker absolut att det finns många bra och funktionella hjälpmedel här i butiken. 


Eva, Höganäs

 1. Det är bra, tillgängligt och ligger på en bra plats.
 2. Hoppas inte det.
 3. Ett bra hjälpmedel skall vara lättanvänt, säkert och tryggt, och får gärna vara lite snygg design också.
  Rullatorer över lag är bra att de finns, och rullstolar, förhöjningshjälpmedel, ja, allt det som finns idag.


Anna Jähnke, kommunalråd (M) Helsingborg

 1. Jag tycker det är jättepositivt, framförallt att man har en butik att gå in i och med så pass stort utbud, och som ligger så centralt för helsingborgare och även om man kommer från utanför Helsingborg så är det tillgängligt och lätt att ta sig hit. 
 2. Det jag ju inte riktigt, men jag har äldre föräldrar som kanske vill komma hit och titta, och eftersom dom inte bor här i Helsingborg så följer jag såklart med dom då.
 3. Ett bra hjälpmedel skall vara lätt att förstå vad man skall ha det till, lätt att hålla i, ja funktionellt. Har tittat runt lite här och speciellt på dom här speciella knivarna som är lättare att hålla i, tänker att de är lättare för barn att använda, så behöver man inte vara så rädd att de skall skära sig. Barn har ju mycket mindre händer och är inte så starka.
  Det finns en sån där borste idag, som inte är ett hjälpmedel som så, som man kan borsta sig på ryggen med. Det tycker jag är bra och funktionellt. 


Lovisa, Hanna, Johanna, samtliga från Helsingborg

 1. Det är min pappa där borta så... . Det är bra för det hjälper vissa människor som kanske behöver sånt som dom har här.
 2. Som svar istället på frågan "Har ni några tankar överhuvudtaget om hjälpmedel, hur bra hjälpmedel skall vara? Kanske om ni har någon mormor/morfar eller farmor/farfar som är gamla...vad skulle dom kunna behöva hjälp med och ha nytta av?:
  Farmor är ganska aktiv och inte sådär "gammal", men min mormor kanske skulle behöva något hjälpmedel. Vissa grejer som rullator och sånt...rullator är bra. Såna där scotrar om man har svårare att ta sig fram, dom ser ju rätt fräsiga ut och...ja, jag tycker iallafall dom är rätt kul att åka. 


Speranta, Bjuv

 1. Jag måste säga att jag är väldigt glatt överaskad, själva butiken är jättefin och det ligger bra till. Jag tycker det är bra att det ligger rakt emot ett sånt stort varuhus (Biltema), så folk kommer nog att komma hit även om dom kanske inte egentligen hade tänkt att besöka en hjälpmedelsbutik. Det är en sak att sitta och titta på Internet och webbsidor, men helt annat att kunna gå runt och klämma, känna, prova skor på fötterna och såvidare.
 2. Absolut!
 3. Det är nästan lite farligt att komma hit, för det finns så mycket hjälpmedel här och som man tänker att man behöver.
0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.