Utbildning i hjärtstartare samt hjärt och lungräddning 2015-09-14

Reumatikerdistriktet har en viktig utbildning för dig som någon gång vistas i vår lokal. Det handlar om handhavandet av distriktets nyligen införskaffade hjärtstartare. Gert Igheden leder utbildningen.
Även en kurs om HLR (Hjärt och lungräddning) något som är bra att kunna även utanför våra lokaler.

Tid: Måndagen den 14 september, klockan 17.00
Plats: Reumatikerdistriktets lokal, Skiffervägen 20, Lund.

--------

Regeln S-30-2-M

S - Alltid din egen SÄKERHET går före allting annat. Gör ingen inblåsning mun mot mun om det finns minsta misstanke om någon sjukdom. Se efter så att inget kan falla ner på patienten eller dig själv. Ligger personen ute i gatan så dra in till vägkanten.
30 - 30 stycken kompressioner - tryckningar.
2 - 2 stycken "inblåsningar".
M - Mitt på bröstkorgen.

2 minuter har man på sig innan hjärnan börjar förstöras om det inte finns någon cirkulation i kroppen. Med cirkulerat syre i blodet klarar man sig 10 minuter.
Bröstkorgen skall vid kompression tryckas in 4-5 cm, det kan innebära att något revben bryts av.
Vid "inblåsning" är det egentligen din egen utandningsluft du använder.

I en "hjärtstartare" finns bland annat en ansiktsmask för inblåsning, sax att klippa upp kläder med, rakhyvel för att ta bort kroppsbehåring för att ge bättre kontakt mellan hud och elektrod.

Scenarion:
står man upp länge utan att röra på exempelvis tårna kan medföra att man svimmar, då gäller att få upp benen på den som fallit omkull i högläge.
någon kommer gående och "snubblar" utan anledning, kan bero på en så kallad TIA-attack eller en Stroke. Gör testet AKUT - som innebär att personen bör kunna skratta och visa tänderna, säga en kort sammanhängande mening, hålla ut armarna rakt ut från kroppen i ungefär 10 sekunder - om något misslyckas, RING 112 DIREKT! Det kan vara något enkelt men det kan också vara en hjärnblödning.
Någon har puls men kan inte andas, ett så kallat andningsstopp, som kan bero på att något blockerar i halsen. Gör "Heimlich manöver" - ståendes bakom ryggen på personen för man armarna runtom och knyter händerna under magen, därefter görs ett starkt ryck snett uppåt inåt. Kan behöva upprepas flera gånger. Hjälper inte det, prova att blåsa hindret neråt i halsen genom starka inblåsningar. Hjälper inte det heller, RING 112 och gör HLR till hjälp anländer.

"Hjärtstartare" startar inte egentligen några hjärtan. Den kan normalisera sinuskurvan när ett hjärta "flimmrar", genom att ge en strömstöt. Maskinen analyserar patientens hjärtverksamhet med 2 minuters mellanrum och rekommenderar eller avråder från att ge en stöt, så kallad defibrillering.

När ett tillbud inträffar se efter om det finns någon i närheten som kan hjälpa till, ring 112 och avsluta INTE samtalet - det kan inträffa en försämring även om allt verkar OK just då. LÄMNA ALDRIG PERSONEN ENSAM!
Kontrollera medvetande genom att tala till personen och ruska dem. Om ingen reaktion märks, kontrollera andning genom att lägga örat ovanför personens mun och känn efter om det kommer andedräkt. Titta samtidigt på bröstkorgen och se om den höjer och sänker sig. Om det inte finns andning, kontrollera om det finns någon puls genom att sätta två fingrar på struphuvudet och för dem inåt uppåt på sidan av halsen och känn efter om det känns några pulsslag. Gör det inte det är det bråttom att påbörja hjärt lungräddning HLR. Den ska hålla på hela tiden tills hjälp anländer. Finns någon i närheten be dom ringa 112 för ett hjärtstillestånd. Tala alltid om för operatören om HLR har påbörjats eller ej.

När hjärtkompressioner ges är takten cirka 90 kompressioner per minut. Kan man inte använda handleden, kan armbågen användas, och om inte det går så kan hälen på en fot användas. Det senare innebär att revben kommer att brytas av men det är inte viktigt i sammanhanget, det gäller trots allt någons liv.
Man lägger sig helst på knä så nära intill personen som det går. När kompressionen görs med händerna skall man hålla armarna raka och luta sig fram över personen, så att man använder sin kroppstyngd som kraft. 

Elektroder placeras uppe på ena bröstet samt i sidan, så att stöten skall gå snett igenom hjärtat. Tydliga bilder på elektroderna samt på hjärtstartaren visar rätt placering. Under analysering av hjärtverksamheten får inte patienten vidröras, då det annars finns risk att maskinen registrerar din egen puls istället.

Vid inblåsning skall man försäkra sig om att personen har fria luftvägar, genom att böja bak huvudet och hålla två fingrar under hakan så halsen sträcks. Knip om näsan, sätt munnen till och andas ut in i personens munhåla. Dra dig sedan omedelbart tillbaka, upprepa sedan igen. När detta gjorts 2 gånger fortsätter man med kompressionerna igen.

Om ett hjärtstillestånd inträffar så gäller det att ha ett hårt underlag att jobba mot, det är golvet eller marken som gäller för att kunna ge effektiv HLR. Det får inte vara viktigare att personen inte slår sig eller kanske bryter ett ben. Här gäller det livet!
Känner man ingen puls behövs en hjärtstartare, men är man minsta lilla osäker på om man känner någon puls, då gör man HLR först och främst. Hjärtstartaren kan användas som komplement eftersom den kan bättre känna av en puls än vad vi själva kan. 

Varför skall man ha en hjärtstartare, dom är ju fortfarande väldigt dyra att köpa in? Kostnaden får inte spela någon roll för om och när man lyckas rädda ett människoliv därför att apparaten fanns tillgänglig, då har kostnaden betalat sig.
De går också att hyra sådana, vilket distriktet har gjort, och prognosen är att hjärtstartare kommer bli billigare.

Om man hittar en person som är medvetslös men har andning och puls, så lägger man denne i det som kallas stabilt läge, tidigare kallat "framstupa sidoläge".
Ta bort eventuella glasögon från personen. Tag sedan den arm som är närmast dig själv och lägg den vinkelrätt rakt ut. Ta det ben som är längst bort från dig och lyft det upp i knävecket so det viker sig och foten står stadigt mot underlaget. Tag den arm som är längst ifrån dig och lägg den upp mot den motsatta axeln. Vänd personen genom att fatta tag i det resta benet med ena armen och axeln med den andra armen, och rulla över personen så det vikta benet rör vid underlaget med knät. Rätta sedan till personen, ta under hakan och lägg personens andra hand under huvudet så det blir mer bekvämt. Se till så att luftvägarna hålls fria. Ring 112 och håll linjen öppen. Lägg gärna något över personen för att motverka chock. Lämna inte personen ensam. Försämras personens tillstånd kan denne behöva vändas över igen och HLR ges. Vid hjärtstopp bör HLR ges inom 1 minut och det samma gäller att larma 112. Defibrillering bör göras inom 5 minuter.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.